Izdvajamo

Ovo je ono vrijeme kad su mnogi otišli ili ovih dana odlaze familiji u inostranstvo. U prilici sam da se opraštam od raje sa pozdravom, vidimo se za mjesec, dva ili na proljeće. Mnogi obećavaju, već za novogodišnje praznike, dolazak na svoje ognjište.

Na početku mala obavjest:

Obavjest za raju koji imaju oružani list.
Obavještavamo raju kojima je istekao oružani list, ovdje se misli na kratke cijevi, da su dužni isti produžiti, zamjeniti  ili podnijeti zahtjev za zamjenu, produženje najkasnije do 31.12.2016.
Ko to ne uradi slijedi kazna do 1200KM
Ovo se ne odnosi na lovačko oružje.

Ove hefte je Juso Mešić u OŠ"Kozarac" predao 64 ruksaka za učenike ove škole. Ruksake je donirao kozarčanin Mujo Softić. Nastavnici se zahvaljuju za ovu lijepu donaciju i dodaju da je svaka donacija dobrodošla.

Nihad Tadžić je, vjerujem, jedini u našem kraju koji uzgaja čičoku. Meni dosta nepoznata biljka, a Niho me nagovara da malo pogledam na internetu, da on ne ponavlja koliko je ta biljka zdrava.

Čičoka je biljka izuzetno korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti, jer ima nizak glikemijski indeks - tijekom razgradnje inulina u organizmu ne dolazi do rasta glukoze u krvi.

Ima pozitivne učinke u prevenciji i liječenju reumatskih bolesti, poput kostobolje, artritisa i reumatoidnog artritisa.

Njen najvrjedniji sastojak, kojem znanstvenici pridaju najveću pažnju je inulin.
Inulin je polisaharid koji ima snažno pozitivno djelovanje na ljudski organizam.
Blagotvorno djelovanje inulina je višestruko:

•    smanjuje razinu kolesterola i triglicerida
•    suzbija infekcije
•    pomaže u regulaciji tjelesne težine
•    sprječava zatvor
•    normalizira probavu
•    čuva imunitet
•    jača potenciju
•    sprječava infekcije

Dvije fotografije iz Starog Majdana. Lijepa varošica kao i raja u ovom mjestu.

Nisam našao vlasnika ove kuće, a vidio sam da je sagrađena nova kuća iza. Očigledno je da vlasnik želi sačuvati ovu kuću spomenik (monument).

Zima je već počela i vrijeme kad se suhomsenati proizvodi više konzumiraju. Raja kupuje suho meso, suđuk i druge suhomesnate proizvode u većim količinama.
Mnogi me pitaju gdje ima dobre suhotinje. Moja preporuka je market "Gulaš".

Ovdje se meso ne suši industrijski, savremenije sušenje. Ovdje se meso suši na onaj naš starinski način.

Mala sušana u dvorištu, a sve poslove oko sušenja vode Huse i Budo. Ne suše velike količine ali ono što osuše baš je dobro i kvalitetno.

Moje zujanje ide u Mahiće i Đonlagiće.

Prvo sam svratio kod Suada i Enise Mahić. Kod njih sve standard, Suad u svojoj radnji, a Enisa u kući.

Nihad Mahić takođe nema mira, uvijek se kreće i nešto radi oko kuće. Sretan što sad može više vremena provoditi na svom imanju, svojoj mahali, sa svojom familijom, svojim komšijama i rajom iz našeg kraja.

Kod Paše i Senade Đonlagić udarnički se radi. Prosijava se brašno za kukuruzu (kuruzu). Senada kaže da ona redovno pravi poležak kukuruzu. Četvrtak će i treba puno kukuruzi do jutra ispeći.

Pravim još par fotki iz Đonlagića

Bliže magistralnom putu Prijedor-Banja Luka je jedna kuća od porodice ŠAHBAZ i nisam se usudio proći, a da ne fotografišem. Poznajem vlasnika Ćiću i siguran sam da će ga ovo obradovati. Ova fotka je onako preko veze za jarana.

Prva kuća do magistralnog puta i porodica Jauzović-Džonlagić. Žive od poljoprivrede i rada na građevini.

 Dva konja pony i jedno ždrijebe služe za zabavu. Ljeti obično za jahanje, a imaju i kočiju. Često puta iznajme nekome da se voza našim krajem.

Četvrtak hladno vrijeme, mnogi svrate u jedan od kozaračkih restorana, kafana, kafića na čaj ili kahvu da bi se zagrijali. Ja to sve radim kod kuće, pa na teren, zujanje. Mnogi čitaoci već unaprijed znaju par osoba koje ću danas fotografisati. Danas malo iznenađenje. Nema Paljevine.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku, a prije kvara na aparatu.



To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Slabić ne može da oprašta, jer je opraštanje osobina jakih.

"Ako pravdu ne nađeš na ovozemaljskoj sudnici, svoju parnicu usmjeri ka ahiretskoj sudnici, gdje će svjedoci biti meleki, gdje su sve tužbe brižno čuvane i gdje je sudija Najpravedniji i Najmudriji od svih!"

Aid el-Karni